Digitalt TV på din Computer?

DVB C

Vi er vant til analog TV modtagelse, som vi kan modtage med en antenne på taget eller fra kabel-TV. Digitalt TV er efterhånden også ved at være udbredt, men i alle tilfælde er man nødt til at købe eller leje en separat modtagerboks, fx en satellitmodtager eller en Selector fra youSee. Sådan en boks laver det digitale signal om til et analogt, som vores fjernsyn kan håndtere.

Fjernsyn med indbygget digital modtager er så småt ved at komme på markedet, især indenfor HDTV fladskærme. I næsten alle tilfælde er de dog begrænset til digital antennemodtagelse.

Til computere har man også i en del år kunne købe analoge TV-tunere som indstikskort, men de har sjældent givet et rigtigt godt billede, mest fordi computerens indre er et virvar af højfrekvente signaler, som nemt forstyrrer TV modtagelse.

Derfor melder spørgsmålet sig:

Findes der også digitale tunerkort, så man kan modtage digitale kanaler direkte på computeren og på den måde bruge computeren som både en digital modtager, digitalt TV og digital videooptager?

Svaret er Ja. Det findes der faktisk.

Jeg har ikke selv kunnet finde meget om dette emne på nettet, og hverken youSee eller de andre digitale TV udbydere giver nogen hints om denne mulighed. Derfor har jeg lavet denne side for at hjælpe andre, der har samme tanke men mangler information om, hvad man skal gøre.

Her fortæller jeg noget om følgende emner:

Så håber jeg, at det kan hjælpe andre på vej.

For at undgå misforståelser: Man kan kun modtage de digitale kabel-TV kanaler, hvis man har kabel-TV. Digitalt TV over internetnettet er noget helt andet, som jeg ikke vil komme ind på her.


Hvorfor modtage digital TV på computeren?

Hvorfor overhovedet prøve at modtage digitalt TV på computeren?
Der kan være flere grunde:

 • Du kan bruge computeren som et ekstra TV.
 • Du kan bruge din computer som digital videooptager og optage i høj kvalitet.
 • Du kan lege med digital videoredigering på din computer.
 • Du kan nemt redigere reklameblokke ud af filmene, før du ser dem.
 • Du får en mere fleksibel løsning end ved at købe en digital tunerboks.
 • Du kan se HDTV udsendelser på din computer, selv om du ikke har et HD TV apparat.

Mine egen grund var, at jeg gerne ville kunne modtage Discovery Science kanalen på youSee (dengang TDC) KabelTV. Den er kun tilgængelig som digital kanal. Derfor måtte jeg vælge mellem at købe en Selector eller bruge computeren. Da jeg synes, det er sjovt at arbejde med computer, syntes jeg det var en spændende udfordring at få det til at virke på der, og det lykkedes altså.


Hvilket hardware skal der bruges?

Digital TV udsendes på et format, der hedder DVB. Der findes fire forskellige DVB formater:

 • DVB-C til kabel-TV
 • DVB-S til satellit
 • DVB-T til antennesignaler
 • DVB-H til håndholdte apparater

For at modtage digitalt TV skal man bruge en modtager af den rigtige type. Har man kabel-TV, skal man bruge en DVB-C modtager.

Dem, der kender til at modtage digitale satellitkanaler, ved, at kanalerne ofte er kodede, og at man skal bruge en dekoder og et abonnementskort med en chip for at kunne modtage kanalerne. Det samme gælder her, både for satellitmodtagelse og kabel-TV. Der er nogle få kanaler (fx DR1, DR2 og TV2), der ikke er kodede, men resten er. Eksempelvis bruger youSee KabelTV Viaccess kodning, så derfor skal man bruge et Viaccess Common Access Module (CAM) og et kodekort til youSee KabelTV.

Her er, hvad du alt i alt skal bruge:

 • En antenne, et stik i væggen med kabel-TV, eller en parabolantenne.
 • En tilsvarende DVB modtager, enten et PCI kort eller en ekstern boks.
 • En PC med en eller to ledige PCI pladser, eller med et USB eller FireWire stik, afhængig af DVB kortet.
 • Et Common Interface
 • Et CAM, der svarer til udbyderens kodning
 • Et abonnementskort, dvs. et smartcard chip-kort fra din udbyder.

Og hvad er så alt det?


DVB modtagerkort

Et DVB PCI kort er selve det digitale TV-modtagerkort. Det ligner andre PCI indstikskort og har en antenneindgang. Nedenfor er vist, hvordan sådan et kan se ud.

TechnoTrend TT-PCline Premium C
Eksempel på et DVB-C PCI kort, her et TechnoTrend TT-PCline Premium C.


CAM

CAM betyder Common Access Module. Et CAM er et PCMCIA kort, som indeholder den dekodningsfunktion, der sammen med et smartcard med adgangskoder giver adgang til at se de krypterede programmer. Kortet har en slids for enden, hvor man kan stikke smartcardet ind. Kortet er beregnet til at sætte i et Common Interface, som beskrevet længere nede.

Rødt Viaccess CAM
Sådan ser det røde Viaccess I+II CAM ud.

Viaccess HD CAM
Det nyere Viaccess *Pocket* CAM.

Til youSee KabelTV skal man bruge det røde Viaccess I+II CAM eller det nyere Pocket CAM. Man kan ikke bruge det gamle (sorte) Viaccess I CAM.

Bemærk, at CAM'et har noget indbygget software, kaldet firmware. Har man et Viaccess Viaccess I+II kort af ældre dato, kan det være nødvendigt at opgradere dette firmware. Se min beskrivelse under Software om, hvilken version man skal have, og hvordan man evt. opgraderer den.

Der findes også "uofficielle" (og billigere) CAMs, som kan erstatte bl.a. et originalt Viaccess CAM. Et eksempel er Matrix Reborn CAM. Dette skulle direkte og uden nogen opgradering eller konfiguration kunne erstatte et Viaccess CAM.


Common Interface

For at koble et CAM til DVB kortet skal man bruge et Common Interface (CI). Her er forskellige løsninger. Nogle DVB kort har et indbygget CI, som dette:

TwinHan VisionDTV Cab-CI
Eksempel på et DVB-C kort med indbygget CI, her et TwinHan VisionDTV Cab-CI.

Hvis DVB kortet ikke har et indbygget CI, skal man kunne koble et på. Her er typisk to løsninger. Enten kan man få et, der passer i et PCI stik, som dette her:

TechnoTrend TT-PCline Premium CI
Eksempel på et Common Interface (CI) til indbygning i et PCI stk, her et TechnoTrend TT-PCline Premium CI, som forbindes med et fladkabel til et TechnoTrend TT-PCline Premium C.

Den anden løsning er en boks, der kan sidde på forsiden af computeren i en plads, der passer til et 3½ diskettedrev. Den kan se sådan ud:

Common Interface
Eksempel på et Common Interface (CI) til indbygning i 3½" drevplads, her et TechnoTrend TT-PCline Premium CI.
På billedet ses indsat et CAM hvori der er indsat et smartcard.


Eksterne løsninger

Der findes også eksterne løsninger, hvor DVB kort og CI er indbygget i sin egen kasse, der blot forbindes til computeren med et kabel.

FireDTV

Eksempel på ekstern løsning, her en FireDTV C/CI, som kan bestilles sammen med et Viaccess CAM.
FireDTV forbindes med computeren med et FireWire kabel.

TechnoTrend CT-3650 HDTV

En anden ekstern løsning, her en TechnoTrend CT-3650 HDTV.
Den forbindes med computeren med et USB kabel.

Sådan en løsning kan især være egnet, hvis man bruger en bærbar computer, hvor der ikke er mulighed for at indbygge et PCI kort, men den er også god til folk, der ikke har meget mod på at pille låget af sin computer.

Bemærk, at den viste FireDTV kun er en simpel DVB modtager. Der er ingen computer indbygget, så den kan ikke fungere uden at være tilsluttet en computer. Det er altså ikke det samme som en Selector, som har en indbygget computer, MPEG2 dekoder osv.

digitalt.tv har lavet en produkttest af FireDTV


Selvstændig løsning

Der findes også løsninger, der kan fungere uafhængigt af, men også sammen med, en PC. De har udover en DVB tuner også deres egen indbyggede computer og evt. også hardisk, så de reelt fungerer som kombineret Selector og harddisk-optager men her bare helt digitalt. Desuden kan de snakke sammen med husets øvrige PC'er via netværk.

DreamBox DM7025

Eksempel på selvstændig løsning, her en DreamBox DM7025.

Sådanne løsninger har en række fordele, bl.a. at de har indbygget SCART-stik og let kan stå sammen med TV'et. Da det hele er digitalt helt hen til SCART-udgangen, giver dette den teoretisk bedste løsning til et almindeligt TV.

Med netværksforbindelsen kan man overføre optagelser til sin PC arbejdsplads, hvor man så kan se, gemme eller redigere optagelserne, eller man kan brænde dem til DVD.

Også denne slags løsninger kræver som udgangspunkt et CAM, men jeg har hørt om, at nogen har fået fx en DreamBox til at virke med en software-CAM løsning.


Abonnementskort (smartcard)

DR1, DR2 og TV2 er såkaldte Free To Air (FTA) kanaler og kan ses "gratis" af alle i Danmark, dvs. der skal ikke betales for at modtage disse kanaler udover licensen. På kabel-TV og antenne udsendes de derfor ukodet.

For at se de kodede kanaler, har du brug for et smartcard, også kaldet et kodekort eller abonnementskort. Det er et chipkort som vist herunder.

Bruger du youSee KabelTV kan du leje et i enhver TDC butik. Det koster 199 kr. i halvårligt kortgebyr. For den pris får du digitale udgaver af de samme kanaler, som du allerede får som analoge kanaler på kabelnettet plus nogle bonuskanaler. Når du lejer et abonnementskort, kan du imidlertid også vælge diverse tillægspakker (mod en månedlig merpris). Kig evt. på yousee.dk og find ud af, om du vil have nogen tillægspakker.

TDC KabelTV smartcard
Et KabelTV smartcard fra TDC

Smartcard'et indsætter du for enden i CAM'et.

NB: Alle løsninger her forudsætter, at man har et kort som dette, hvis man vil se flere kanaler end de ukodede. Jeg kender ikke til nogen løsninger, hvor man kan undgå at betale (så lad være med at spørge mig).


"Fattigmands-CAM" / Viaccess CAM Emulator

Der findes et (væsentligt billigere) alternativ til at anskaffe et Common Interface og et CAM, hvis man bruger MyTheatre, ProgDVB eller et andet DVB program, der bygger på dvbcore biblioteket. Så kan man i stedet anskaffe en smartcard-brænder, der kan fungere i "Phoenix mode" (priser fra ca. 200 kr). Sammen med en plug-in, for eksempel Universal Viaccess CAM Emulator (UVCE), giver det samme resultat som et Common Interface og et CAM - og det virker faktisk! Jeg har selv prøvet det på youSee KabelTV. Jeg har også beretning om, at det virker med et TechnoTrend Budget kort (uden CI). Jeg vil dog ikke anbefale denne løsning til begyndere, da lidt viden om COM-porte og anden computerteknik er nødvendig.

Bemærk, at smartcard brænderen og UVCE kun erstater et CI og et Viaccess CAM. Man skal stadig have et smartcard til at sætte i brænderen for at få de koder, som man betaler for.

Download Universal Viaccess CAM Emulator her.

I min vejledning i, hvordan man sætter MyTheatre op til youSee KabelTV, har jeg forklaret lidt mere om, hvordan man sætter UVCE op.


Fjernbetjening

Nogle DVB løsninger ovenfor kan leveres med fjernbetjening, så man kan vælge kanaler, lydstyrke osv. uden at skulle sidde lige ved computeren. Disse fjernbetjeninger bruger dog alle infrarød kommunkation, så de kræver, at fjernbetjeningen kan "se" computeren, eller i hvert fald den IR-modtager, der tilsluttes computeren. De kræver også, at det program, man bruger på computeren til at styre DVB-kortet, kan forstå netop den slags IR-modtager, der følger med kortet.

Hvis computeren står i et andet rum end TV'et, og man gerne vil styre det hele fra sofaen, findes der nogle universalfjernbetjeninger med både IR til at styre TV, DVD, surround-anlæg osv. og en radiosender til at styre computeren i et andet rum. Med en tilhørende radiomodtager på fx USB-porten og et styringsprogram, fx Girder, kan man faktisk styre hvad som helst på computeren.

Ellers findes der et utal af fjernbetjeninger med RF sendere, der kan styre RF-IR omsættere og dermed styre IR-enheder som TV, DVD osv. Der findes også løsninger, hvor man kan bruge en Pocket PC med WiFi som fjernbetjening, hvis man har et trådløst WiFi netværk.


Hvem laver udstyret?

Jeg har herunder samlet en liste af producenter af DVB kort og bokse. Jeg har fokuseret på modtagere til kabel-TV (DVB-C), men de fleste modtagere findes også i DVB-S og DVB-T udgaver.

Såvidt jeg har kunnet erfare, så er Hauppauge's kort helt identisk med TechnoTrend's. Formentlig er det TechnoTrend, der producerer kortet, mens Hauppauge så videresælger det i egen indpakning (og til en højere pris).

TwinHan's VisionDTV Cab-CI er den nemmeste og billigste løsning. Det har CI indbygget i DVB-C kortet. Til gengæld skal PC'ens CPU tage sig af alt dekodning osv.

TT-PCline Premium er en dyrere løsning, dels fordi selve kortet er dyrere pga. indbygget MPEG-2 dekoder og indbygget udgang direkte til TV, dels fordi man skal købe et separat CI. De indbyggede funktioner har dog den store fordel, at man kan koble kortet direkte til sit TV via fx SCART-indgangen og se digitalt TV uden at belaste PC'ens CPU eller reservere hele computerskærmbilledet til TV-visning.

FireDTV er et eksternt apparat, som forbindes til computeren med et FireWire kabel (så sådan et stik skal man altså have i computeren). Man kan bestille FireDTV i en pakke med et Viaccess CAM. Producenten reklamerer selv med, at løsningen er egnet til TDC i Danmark. Med FireDTV følger også en specialtilrettet version af MyTheatre.

Jeg har fundet følgende universalfjernbetjeninger med både IR og RF sendere:

Marmitek's PC Remote kan udover PC, TV, DVD osv. også kommunikere trådløst med en X-10 modtager. På den måde kan man også styre alle sine lamper og tænde og slukke sine apparater osv. X-10 er en måde, hvor apparater kan kommunikere over lysnettets kabler, så man kan styre alt muligt uden at trække nye kabler. Marmitek og mange andre laver X-10 udstyr, som kan snakke sammen.


Hvor får man fat i det?

Jeg har ikke fundet nogen gadebutikker, der sælger noget af dette udstyr, så du kommer nok til at bestille det over nettet. Det var også, hvad jeg gjorde. Jeg bestilte både DVB-C kort, CI og Viaccess CAM hos dvbshop i Tyskland og havde det i hånden indenfor en uge.

Du kan også finde danske web-shops, der forhandler DVB udstyr, bl.a.:

men kig dig om på nettet. Der kan sagtens være andre.

I Tyskland findes ud over dvbshop også

Universalfjernbetjeninger kan du fx købe hos

Hvis du kender til andre, så giv mig et praj. Så vil jeg føje dem til listen.

Bemærk, at når jeg her nævner nogle forhandlere, så er det ikke fordi jeg specielt vil anbefale dem og heller ikke fordi jeg kan stå inde for deres forretning eller produkter. Det er blot fordi jeg har set på nettet, at de sælger noget af det udstyr, der skal bruges til DVB modtagelse.


Hvad bruger jeg selv?

I lang tid brugte jeg følgende hardware:

 • TechnoTrend TT-PCline Premium C PCI
 • TechnoTrend PCI CI
 • Viaccess CAM

TechnoTrend-kortet har den fordel frem for fx Twinhan-kortet, at der har indbygget MPEG-2 dekoder i hardware. Twinhan-kortet må trække på din PC's CPU for at lave MPEG2 dekodning, men det kan også være i orden, hvis du har en hurtig CPU. Til HDTV kan TechnoTrend kortets MPEG-2 dekoder ikke følge med, så hvis HDTV er interessant, så vælg bare en kraftig PC og drop kort med egen MPEG-2 dekoder.

TechnoTrend-kortet har også direkte audio- og videoudgang til at forbinde til dit TV. Du kan enten se en TV-kanal eller afspille en videofil både på computerskærmen og TV'et. Jeg er meget tilfreds med billed- og lydkvaliteten både på computeren og på TV'et.

Mit DBV setup
Min DVB opsætning.

Tegningen ovenfor viser min DVB opsætning. Fra mit kabel-TV stik i væggen har jeg en antenneledning til mit TechnoTrend Premium C-2100 i min PC. Herfra har jeg et AV kabel videre til mit TV.

I PC'en oven over mit TechnoTrend Premium C-2100 PCI kort sidder et TechnoTrend Common Interface PCI kort. Her sidder mit Viaccess CAM i, og mit TDC KabelTV abonnementskort er stukket ind i Viaccess CAM'et.

Bemærk at tegningen er simplificeret. Der er fx også et antennekabel direkte til mit TV, så jeg kan se de gængse (analoge) TV-kanaler direkte på TV'et.

For nyligt skiftede jeg så til Windows Vista. Der er desværre ikke nogen drivere til TechnoTrend Premium kortene til brug under Vista. Jeg var derfor tvunget til at finde på en ny løsning. Jeg valgte så TechnoTrends CT-3650 af følgende grunde:

 • Den har en Vista driver
 • Den understøtter HDTV
 • Den har en BDA driver, så den bør være kompatibel med mange multimedie-applikationer.
 • TechnoTrend også har lavet en løsning til at kunne bruge en DVB-C modtager under Windows Media Center, som normalt kun understøtter DVB-T.

Det virker så også rimeligt fint, men dog ikke helt problemfrit. Fx er det et problem, at efter at PC'en er genstartet efter dvale, så kan TT-Media Center programmet ikke få korrekt forbindelse til kortet. Det giver beskeden "No signal", indtil jeg fjerner og indsætter strømstikket i CT-3650 boksen. (Det har godt nok i sjældne tilfælde den virkning at PC'en rebooter uden nogen shutdown.) Efter CT-3650 boksen således er genstartet kan jeg åbne TT-Media Center programmet igen, og så virker det fint.

Jeg kunne måske lade strømmen være tændt på CT-3650 boksen mens PC'en er i dvale, men den bruger ret meget strøm, så det synes jeg ikke, jeg vil.


Software

Hvad findes der egentlig af software der kan udnytte et DVB kort i computeren, og kan Windows Media Center finde ud af at bruge DVB kort?

Find svarene på denne side, som jeg hovedsagligt har lavet ud fra, hvad jeg selv har prøvet.
>>


Opsætning

Følgende vejledning gælder for youSee Kabel-TV, som er det, jeg selv bruger.

Når du har installeret dit hardware og software, skal det konfigureres til at modtage de digitale KabelTV kanaler. De ligger på UHF kanal 24 - 40 og 60 (C24 - C40, C60) og S-kanal S06, S08 og S29. Hvis du sætter dit TV-software til at autoscanne efter TV-kanalerne, skal du huske at indstille det til at scanne disse kanaler med. Som standard scanner det måske kun S-kanalerne S21 - S41, og der finder det ikke noget.

Vær også sikker på at indstille en symbol rate på 6875 kS/s og QAM 64. Nogle programmer er som standard sat til en symbol rate på 6900 kS/s eller noget tredie, så her skal du huske at ændre indstillingen. Ellers finder det heller ikke noget.

På hver kanal kan der ligge flere digitale TV-programmer. Hvad der ligger på hvilke frekvenser afhænger af, i hvilket område af landet, man bor. Her er listen, som den ser ud hos mig:

KanalMHzProgrammer
S06143 CANAL+ Comedy, CANAL+ Drama, CANAL+ First, CANAL+ Hits, CANAL+ Sport 1, Folketinget, TV1000 + 1
S08156 CANAL+ Action, CANAL+ Sport 2, CANAL+ Sport Extra, TV1000, TV1000 Action, TV1000 Classic, TV1000 Family, TV1000 Nordic, Infokanalen
S29370 DR1 (16:9), DR2 (16:9), Tegnsprogstolkning, TV 2 (Lorry)
C24498 Animal Planet, BBC World, CNN, Disney Channel, Infokanalen, Kanal 5, National Geographics, VOX, ZDF
C25506 DR2 (4:3), dk4, TV2 charlie, TV3+, Kanal 4, BBC Prime
C26514 Cartoon Network, Jetix/Hallmark, MTV, Norge2, NRK1, TCM/Cartoon, TV5, VH1/Nickelodeon
C27522 Al Jazeera, Dubai TV (EDTV), ESC, Euro D, Euro Star, Fox Türk, Hustler TV, Kanal 7, RTK 1, RTM1
C28530 Kanal 5, TV2 News, Voice, CNN, Ekstrakanalen, NDR, RTL, TV4
C29538 DR1 (16:9), DR2 (16:9), DR2 på Tegnsprog, Kanal 5 HD, Discovery Science, Discovery Travel&Living, Discovery World
C30546 ART Aflam, ART Prime Sport, ATV, Iqraa, Lig TV, MBC ShowTV, STV, TRT, Turkmax,
C31554 TV3, Discovery, Pro7, Sat1, Sveriges TV1, Sveriges TV2, TCM
C34578 24Nord, DR1 (4:3), EuroSport, TV2 Film, TV2 Sport, TV2 Zulu, ARD
C36594 TV 2, ARY, Fashion TV, France 2, Rai Uno, Sony Entertainment TV, Thai TV Global Network, TVE,
C37602 BHT 1, HRT1, NTV Hayat, Pink+, RTS Sat, TV Montenegro
C38610 Arte, Bloomberg, EuroSport 2, Motors, National Geographics Wild, Showtime, Star!, Toon Disney, Zone Reality
C39618 Hallmark, Mezzo, Travel Channel, TV2 News, TV5 Viasat Nature / Crime
C40626 MTV HD, Blue Hustler Disney, ESPN Classic, Golf, Jetix, Nickelodeon, Playboy TV, Playhouse Disney, Spice, Viasat Explorer, Viasat History
C60786 Discovery HD, National Geographics HD

De fremhævede er dansksprogede. Listen er senest checket 12/10-2008.

Hvilke af disse programmer, du kan se, afhænger af dit abonnement. For det første skal du have mellempakken eller den fulde pakke på KabelTV for at få alle kanalerne ovenfor med og dermed alle de programmer, der er på de kanaler. For det andet afhænger det af, hvilke ekstrapakker du har købt til dit Selector-abonnement. Du kan se mere om disse kanaler på youSee's hjemmeside.

Ukodede og kodede kanaler

DR1, DR2, TV2 og Infokanalen er ikke kodede. Dem kan man se uden et abonnementskort og et Viaccess CAM.

Hvis man har et DVB-C kort med CI, Viaccess CAM og et youSee abonnementskort med standardabonnement kan man ud over de ukodede kanaler også se følgende: 24Nord, ARD, BBC Prime, BBC World, CNN, Discovery, Disney, EuroSport, Kanal5, MTV, NRK1, Norge 2, SVT1, SVT2, TV2 Charlie, TV2 Film, TV2 Zulu, TV3, TV3+, dk4, TV4, TV5, TV Danmark, VH1, ViasatSport1, Voice, ZDF, samt DR1 og DR2 i 16:9 format.

De øvrige kanaler kræver abonnement på tillægspakker hos youSee.

Radiokanaler

Ud over TV-kanalerne får du i øvrigt også en hel masse radioprogrammer, inklusive DR P1, P2, P3, P4 fra alle regionerne, Radio 2, POP FM, The Voice, svenske, tyske og andre udenlandske stationer. De ligger på de samme frekvenser som TV-programmerne ovenfor.


CanalDigital Kabel TV i Norge

Fra en venlig læser i Norge har jeg fået oplyst, at man også dér bruger DVB-C, nemlig på CanalDigital Kabel TV. Her skal man dog huske at indstille til en symbolrate på 6950 kSps for at modtage de digitale kanaler dér.


TeliaStofaXtra

På diverse fora (Digitalt.tv og recordere.dk) har jeg set brugere fortælle, at de har fået til at virke med DVB-C til StofaXtra såvel med Hauppauge (TechnoTrend) og FireDTV. Der skal man blot anvende et Irdeto CAM i stedet for et Viaccess CAM. 


HDTV

HDTV står for High Definition TV. Almindeligt TV (SDTV) format bruger normalt en billedopløsning på 720x576, mens HDTV kan gå helt op til 1920x1080. Man opnår altså et væsentligt mere detaljeret billede. Samtidig udsendes lyden til HDTV ofte i digital surround format, så lydoplevelsen også nærmer sig ægte biografkvalitet.

Næsten alle kanaler på youSee er stadig almindelig SDTV format, men youSee sælger også HD-bokse, så man kan se de 8 HD kanaler, der findes på kabelnettet (18/7-2009).

HDTV er på DVB format ligesom de eksisterende digitale kanaler men har højere billedopløsning og bedre lyd og kræver derfor også mere computerkraft. HDTV udsendes enten med MPEG-2 eller MPEG-4 komprimering. MPEG-4 komprimerer billedet mere, og kan derfor give et bedre billede indenfor samme båndbredde. Til gengæld kræver MPEG-4 en meget kraftig computer for at følge med.

Hardware

For at få HDTV til at virke på sin PC skal man bruge det samme hardware som ovenfor til digitalt TV, dvs. et DVB tunerkort, et CAM, et abonnementskort og samt en PC. Forskellen er bare, at der skal bruges en meget kraftigere PC.

De fleste DVB-C tunerkort kan godt bruges til HDTV. Enkelte kort har indbygget MPEG-2 dekoder, fx TechnoTrend Premium C-2100 og C-2300, men den er ikke kraftig nok til at håndtere HDTV. Man kan godt bruge kortet alligevel, men kun ved at slå den indbyggede dekoder fra og bruge PC'ens CPU i stedet, dvs. bruge software dekodning i stedet for hardware.

Det væsentlige for at få HDTV til at virke på PC'en er altså computerkraft. TechnoTrend specificerer som minimum en 2.4GHz Pentium 4, for at kunne bruge deres Budget C-1500 til HDTV, og det er vel at mærke kun til MPEG-2. Deres medfølgende software indeholder endnu kun MPEG-2 dekoder. Twinhan medsender også kun MPEG-2 dekoder.

MPEG-4

De DVB-C kort, man kan få idag, indeholder ikke en MPEG-4 dekoder i hardware, og det medfølgende software understøtter for nogle kort også kun MPEG-2. Man kan dog i princippet anvende noget andet software, som indeholder en MPEG-4 dekoder, og dermed få MPEG-4 dekodning med. Den nye HD-boks, som youSee sælger, skulle indeholde både MPEG-2 og MPEG-4 dekoder.

Nogle software-løsninger, som fx ProgDVB, kan også fås med en MPEG-4 / H.264 dekoder.

Hjemmeteater PC (HTPC)

For at lave en komplet HDTV hjemmeteater PC, vil man jo også gerne have sit billede op på en storskærm. Her er der følgende muligheder:

 • Man kan forbinde en projektor til PC'ens VGA udgang.
  .
 • Man kan sætte et DVI kabel mellem sin PC og sit HD-Ready TV. Grafikkort med DVI udgang findes i mange udgaver. Lyden må overføres med et separat kabel mellem PC'en og enten TV'ets lydindgang eller en passende indgang på surround-anlægget.
  Bemærk: DVI-standarden understøtter også afspilning af kopibeskyttet materiale. Det er den særlige DVI-HDCP variant. Det er vigtigt at både PC og TV overholder DVI-HDCP - eller at ingen af dem gør det. Hvis kun den ene ende understøtter DVI-HDCP, så risikerer man nemt, at man ikke kan se noget som helst.
  .
 • Man kan sætte et HDMI kabel mellem sin PC og sit HD-TV. Der findes efterhånden et godt udvalg af grafikkort med HDMI udgang.

NB: Ovenstående HDTV information har jeg samlet sammen fra mange kilder, men jeg har endnu kun haft begrænset lejlighed til at prøve at implementere det. Derfor skal oplysningerne tages med forbehold.

I 2006 var der to testkanaler på kabelnettet her hos mig, C MORE HD og VM HD. De kom fint igennem fra mit TechnoTrend C2100 med softwaredekodning i fx ProgDVB på min 2,4GHz P4, men den var oppe på 60% CPU. C MORE HD sendte testudsendelser i form af korte filmklip. De udsendtes som MPEG-2 i 1920 x 1080 i 16:9 format med en bitrate på 17,5Mbps. Det så altså imponerende godt ud !

Nu (juli 2009), efter jeg har "opgraderet" til Vista og TechnoTrend CT-3650, findes der 8 HD kanaler og mit bundkort har en dual-core AMD Athlon 64 X2 4600+ CPU. Kanalerne er sikkert kodet i MPEG-4. I hvert fald har denne løsning svært ved at følge med til HD udsendelser. Når billedet er relativt stille, ser det fantastisk flot ud, men når der en en del bevægelse, så hakker billedet, og CPU'en rammer op omkring 100%.

Jeg kan lige nu ikke med sikkerhed sige, at det er min CPU, der er for langsom. Det kan også have at gøre med USB-forbindelsen fra CT-3650'en, som ikke kan følge med, selv om kablet sidder direkte i en USB-port på bundkortet.


Spørgsmål Og Svar

Jeg har et TV med digital tuner. Kan jeg se digitalt kabel-TV med det ?

Det kommer an på, om tuneren er en DVB-T eller en DVB-C tuner. Man skal bruge en DVB-C tuner til kabel-TV, men mange TV'er med digital tuner sælges kun med en DVB-T tuner. Kig dig derfor godt for, inden du vælger dit nyt TV.

Bemærk dog, at de fællesantenneanlæg, der ikke får signaler fra en kabel-TV leverandør, men henter deres signaler med egne antenner, sandsynligvis bærer DTT's DVB-T signaler. Får du dit kabel-TV fra et fællesantenneanlæg, så hør dem, hvor de får deres signaler fra, inden du vælger et TV med digital modtager.

Jeg har youSee kabel-TV. Jeg kan kun se DR1, DR2, TV2 og Infokanalen. Hvad er der galt ?

De øvrige kanaler er kodede. Hvis du ikke har et abonnementskort og et Viaccess CAM sluttet til dit DVB-C korts Common Interface (CI), så kan du ikke se andre kanaler. Hvis du gerne vil se dem, må du anskaffe et CI, et CAM og et abonnementskort. Alternativt kan du prøve med et abonnementskort, en Phoenix smartcard læser og Viaccess CAM emulatoren.

Det kan også være at du har sat abonnementskortet forkert ind i CAM'et. 

Endelig kan det være, at koderne på dit abonnementskort er udløbet. De virker kun i to måneder ad gangen. Lad computeren være tændt i et døgn eller to med DVB-C kortet igang på en eller anden kanal. Så bør koderne automatisk blive opdateret i dit abonnementskort. 

Dit TV-visningsprogram bør have en CI eller CAM menu, hvor du kan klikke dig ind på oplysninger om abonnementskortet og bl.a. se, om der er modtaget nye koder. I Viaccess CAM menuen klikker man på "Consultations", herunder på "TDC_1", og herunder på "Subscription". Så skulle der komme en liste frem med koder og deres gyldighedsperioder.

Selector har en Elektronisk Program Guide (EPG). Virker den også på en PC løsning?

Selectors EPG er desværre ikke lavet på standardiseret DVB-format. Den bruger et proprietært system, der hedder opentv, til EPG og mange af de andre funktioner i Selectoren. opentv er nærmest en form for styresystem til Set Top Bokse (STB'er) som Selector. Med opentv kan der udsendes både små (computer)programmer og data, som STB'en kan modtage. Det kan være alt fra spil til programguides og interaktive reklamer.

For at kunne modtage, behandle og vise dette på en PC, ville man have brug for en "virtuel Selector", der kunne fungere som plug-in i fx myTheatre eller et af de andre DVB-visningsprogrammer og heri kunne køre disse opentv programmer og præsentere fx programguiden. Jeg er ikke bekendt med, at nogen har lavet sådan en.

Virker youSee's Pay-Per-View (Cinema) ?

Jeg har ikke prøvet, så jeg ved det ikke, men ifølge TDC er Cinema en opentv applikation ligesom EPG ovenfor. Det er derfor tvivlsomt, om det kan lade sig gøre at får det til at virke på andet end en Selector.

På frekvenserne S35 - S38 ligger der på hver 20 kanaler, der hedder "* Program #11010" op til "#14999". Det er muligvis dem, som Selector Cinema bruger. Man kunne prøve at lave en telefonbestilling af en film, og så se om den dukkede op på en af disse kanaler, men det er som nævnt ikke noget jeg har prøvet.

Kan man bruge samme Selector kodekort til flere DVB-C kort?

Hvis man har flere DVB-C kort i computeren eller man har både en Selector og et DVB-C kort, så kan det synes urimeligt at man skal betale youSee for et Selector kort til hver, når det er indenfor samme husstand. Det er der så også nogen, der har fundet på en løsning på. Den går ud på at sætte sit Selector-kort i en lille trådløs boks, som kommunikerer med nogle små, trådløse modtagerkort, som man så sætter i sine apparater. Så skal man kun betale 1 x kortgebyr (kr. 199,-) om året. Til gengæld koster løsningen over 1.000 kr, så det kunne virke som en dyr besparelse, men hvis man også abonnerer på andre pakker, fx TV1000 eller Canal+, så kan investeringen hurtigt hente sig hjem igen.

Læs mere om denne mulighed på SmartWIs hjemmeside.

Bemærk, at man her ikke også kan nøjes med et enkelt Viaccess CAM. Her skal man stadig bruge et pr. DVB-C kort. Bemærk også, at jeg ikke selv har afprøvet denne løsning, men ifølge deres eget forum, så skulle der være brugere, der har fået det til at virke uden problemer.

Jeg har en DVB-T / en DVB-S modtager. Kan jeg bruge den til at se kabel-TV?

Nej, på kabel-TV bruger man DVB-C til at udsende digitale programmer. Dog er der fællesantenneforeninger, som henter deres kanaler fra luften og sender dem videre til modtagerne over kabel. Selv om det synes som et kabelanlæg, er det signalmæssigt et antenneanlæg, og de digitale kanaler er på DVB-T format.

Grunden til, at man ikke kan bruge en DVB-T eller DVB-S modtager til kabel-TV er, at DVB-T, DVB-S og DVB-C bruger forskellige signalformater. DVB-C bruger QAM-16 eller QAM-64, mens DVB-T bruger QAM/COFDM og DVB-S bruger QPSK.

Teknisk set kan man godt lave en modtager, der både kunne håndtere DVB-C, DVB-T og DVB-S, men indtil nu har producenterne oftest valgt at lave separate modtagere til de tre formater. De første apparater med en kombineret DVB-T og DVB-C modtager er dog kommet på gaden, så måske varer det ikke så længe før alle DVB modtagere kan håndtere i hvert fald både DVB-T og DVB-C.


Hvad er DVB-C

For de mere teknisk interesserede har jeg samlet noget information om lidt af teknikken i DVB-C. Hvis du bare vil have tingene til at virke, så behøver du ikke læse dette.

Klik her for at læse mere om DVB-C >>


Ordliste og Forkortelser

CAM Common Access Module. Et PCMCIA-kort, der indeholder en krypteringsalgoritme. Et CAM har et PCMCIA stik i den ene ende, der passer ind i et CI, og i den anden ende er der en slids, hvor et smardcard med nøgler til dekryptering kan indsættes. Se et billede af et Viaccess CAM ovenfor.
CI Common Interface. En standard for, hvordan et CAM sættes i en DVB-modtager. Se mere ovenfor.
COFDM Coded Orthogonal Frequency Division Multiplex. En modulationsform, der anvendes i bl.a DVB-T, hvor de bits, der skal overføres, fordeles på en række frekvenser, der er valgt, så de ikke har fælles komponenter (ortogonale). På den måde kan man bruge en lang bitperiode og dermed opnå modstandsdygtighed overfor flere signaludbredelsesveje, samtidig med at man opretholder en samlet stor bitoverførselshastighed
DVB Digital Video Broadcasting. En standard for digital TV-udsendelse, udgivet af DVB.org
DVB-C DVB for Cable. En variant af den fælles DVB-standard, specielt egnet til transmission over kabler. Her benyttes QAM som modulationsform
DVB-S DVB for Satellite. En variant af den fælles DVB-standard, specielt egnet til transmission via satellit. Her benyttes QPSK som modulationsform.
DVB-T DVB for Terrestrial. En variant af den fælles DVB-standard, specielt egnet til transmission fra jordbaserede antenner. Her benyttes QAM/COFDM som modulationsform.
DVI Digital Video Input. Stikstandard for overførsel af et digitalt videosignal (men ikke lyd) til fx et HDTV.
FTA Free To Air - betegnelse for TV kanaler, der udsendes ukrypteret, dvs. de kan modtages uden et CAM og et smartcard. I Danmark er DR1, DR2 og TV2 såkaldte "public service" kanaler, som alle skal kunne modtage. Derfor udsendes de FTA på bl.a. youSee KabelTV.
HDMI High Definition Multimedia Interface - Stikstandard for digital overførsel af både billede og lyd til fx et HDTV.
HDTV High Definition TV. Fremtidens digitale TV standard med en højere billedopløsning og bedre lyd end både dagens analoge standard og den nuværende digitale standard (SDTV).
HTPC Home Theatre PC. Betegnelse for en PC med udgange både til TV eller videoprojektor og til surround-anlæg.
IEC International Electrotechnical Commission
Interlaced Betyder at TV-billederne udsendes kun med hver anden linie i hvert andet billede, så der skiftevis udsendes hhv. de ulige nummererede linier og de lige nummererede linier. Det menneskelige øje kan godt opfatte 25 billeder pr. sekund som blinkende men ikke 50 billeder pr sekund. Derfor kan man "snyde" ved at sende 50 halve billeder pr. sekund og stadig kun behøve at sende information svarende til 25 billeder pr sekund, uden at øjet opfatter det som blinkende.
Irdeto Et firma, der har udviklet en krypteringsalgoritme til beskyttelse af videosignaler. Denne algoritme er indprogrammeret i et CAM og benyttes i Telias StofaXtra KabelTV net.
ISO International Standards Organisation
Kanal Dette ord bruges i TV-sammenhæng i to forskellige betydninger. Den ene betydning er en sendefrekvens, fx 578MHz. Den anden betydning er en sendeflade fra en TV-station. I god gammel analog TV kunne der kun sendes én programflade på én frekvens, men i digital TV kan der sendes mange sendeflader på samme frekvens, fordi en frekvens kan indeholde mange streams.
MPEG Moving Picture Experts Group er en arbejdsgruppe nedsat af ISO/IEC til at definere standarder for, hvordan levende billeder kan repræsenteres digitalt.
MPEG-1 En standard for digital video, som ofte anvendes i videokameraer, hvor processorkraften er lille og kravene til billedkvalitet er begrænsede.
MPEG-2 Det videoformat, som bl.a. bruges i DVB til videoudsendelse. Formatet kan komprimere video en del mere end MPEG-1 og kan derfor give væsentligt bedre billeder indenfor en given båndbredde end MPEG-1. Til gengæld kræver det en meget kraftigere computer at lave en god MPEG-2 videostrøm.
MPEG-4 Også kendt som DivX. Det nyeste videoformat, som kan komprimere video endnu mere end MPEG-2. Har derfor vundet en vis udbredelse som videostandarden for internettet, hvor man ønsker bedst mulig billedkvalitet med den begrænsede båndbredde, de fleste mennesker har adgang til.
Progressive scan Modsætningen til interlaced, dvs. her udsendes faktisk alle linier i hvert billede.
QAM Quadrature Amplitude Modulation, en udvidelse af almindelig AM, hvor man modulerer både en sinus og en cosinus bærebølge og lægger dem sammen til det samlede signal. QAM bruges både i DVB-C og sammen med COFDM i DVB-T.
QPSK Quadrature Phase Shift Keying. En modulationform, som bl.a. benyttes i DVB-S, fordi den er meget robust overfor varierende signaldæmpning.
SDTV Standard Definition TV - standard billedkvalitet, normalt i 720x576 pixels, dvs. 720 punkter/linie og 576 linier interlaced, i modsætning til HDTV, der bruger højere opløsning, op til 720 linier progressive scan og op til 1080 linier interlaced.
STB Set Top Box, dvs. "en kasse, er står oven på TV'et". Med det menes en modtager/dekoder som fx youSee's Selector.
SmartCard Et plastickort på størrelse med et dankort, og som indeholder en chip med en lille computer ligesom dankortene gør idag. I DVB-sammenhæng bruges SmartCards til at indeholde de digitale "nøgler", der giver adgang til de programmer, man abonnerer på.
StreamBetegnelse for en underinddeling af datastrømmen på en DVB kanal i mange mere eller mindre uafhængige datastrømme. En stream kan indeholde levende billeder, lyd, tekst, data eller styreinformation.
Symbol I forbindelse med modulationsformer, fx QAM og QPSK, sendes flere bits ad gangen. Fx i QAM-64 sendes 6 bits ad gangen hvilket giver 64 signalniveauer. En gruppe af bits, der sendes sammen, kaldes et symbol.
Symbolrate Antallet af symboler, der sendes pr. sekund. I digital kommunikation er et symbol et antal bits, der sendes samtidigt. Fx bruger QAM-64 6-bits symboler, dvs. der sendes her altid 6 bits ad gangen. Ganger man symbolraten med antallet af bits pr symbol, får man bitraten. På youSee KabelTV er symbolraten 6875 kS/s og der bruges QAM-64. Bitraten er derfor 6 x 6875 kS/s = 41.25Mb/s.
Viaccess Et firma, der har udviklet en krypteringsalgoritme til beskyttelse af videosignaler. Denne algoritme er indprogrammeret i et CAM og benyttes i youSee's KabelTV net.

Har du fået blod på tanden, men vil gerne vide mere, fx om andres erfaringer, findes der mange, spændende sites med mere information, brugerfora osv. Her er et lille udvalg:

Forbehold

Jeg kan selvfølgelig ikke love, at det jeg selv bruger, også virker for dig. Jeg har lavet disse sider til hjælp og inspiration for dem, der selv har lyst til og mod på at prøve at lege med digitalt TV modtagelse fra youSee's KabelTV. 

Jeg kan heller ikke garantere, at al information her er 100% korrekt. Dels kan jeg selvfølgelig have misforstået noget, dels kan tingene have ændret sig, siden jeg prøvede.

Informationen på disse sider har jeg primært opbygget ved selv at prøve tingene af, men jeg har også medtaget vigtige erfaringer fra andre, som har prøvet ting, jeg ikke selv har haft mulighed for. 


Kontakt

Hvis du har problemer eller spørgsmål, kan jeg prøve at hjælpe indenfor den tid, jeg har til rådighed, men da jeg selv hverken laver udstyret, softwaren eller driver youSee's KabelTV net, er mine muligheder for at hjælpe begrænsede.

Inden du evt. kontakter mig, så check venligst disse sider en ekstra gang først. Jeg får ofte stillet spørgsmål, hvor svarene allerede står her. Føler du herefter stadig behov for at stille mig spørgsmål, så kontakt mig venligst pr. Hvis du hellere vil snakke over telefonen, så lad os først lige aftale et godt tidspunkt via mail.


Senest opdateret d. 18/7-2009.
Copyright© 2004-2009, Ole Perch Jensen